X
 25.05.2021 Образование

МОН: Апсурдно е со референдум да се блокира дигитализацијата и осовременување на образованието

Правото на покренување иницијатива за референдум е легитимно затоа што е уставно загарантирано. Но, сепак, причината поради која се користи ова право не е оправдана, апсурдно е на референдум да се блокира напредокот и дигитализацијата со која се осовременува образованието, велат од Министерството за образование и наука - МОН.

- Промените мора да се случат. Новините се предизвик за сите, но од нив не треба да се откажуваме, туку напротив, заедно и транспарентно да продолжиме да работиме на нивно интегрирање во системот.
Законското решение кое се однесува на материјалите за учење е целосно во согласност со времето и ерата на ИТ-технологијата, во која младите живеат и за најголем дел од нив примената на електронски уред за совладување на одредена наставна материја или тема, пребарување и истражување на податоци преку интернет не претставува проблем, туку вообичаена практика која со законот ќе стане достапна за сите, вклучително и за учениците од социјално ранливите семејства - стои во соопштението на МОН.

Во него стои дека новиот Закон за учебници и други наставни и дидактички материјали ќе ги донесе европските практики во нашите училишта, а придобивките од него, согласно планот за имплементација на реформите, етапно ќе стануваат достапни за учениците од различни одделенија во следните 5-6 години. Во меѓувреме, до усвојување на законот секој има можност за учество во негово подобрување преку конструктивни сугестии и забелешки, кои МОН ќе ги разгледува, земајќи го предвид најдобриот интерес на учениците.

- Законското решение во кое е дефинирана етапната дигитализација на материјалите за учење ќе обезбеди поголема интерактивност, намалување на учењето во домашни услови, а воедно и инклузивност, имајќи предвид дека учебниците ќе бидат достапни во аудиоформат, но и на Брајово писмо за учениците со оштетен вид. Всушност, ова е првиот недискриминирачки Закон за учебници кој ќе биде донесен во државата. Во учебниците се воведуваат теми од областа на мултикултурализмот, толеранцијата, почитување на различностите како вредности кои мора да ги поседува секој европски и граѓанин на современо општество. Можноста за ажурирање на учебниците секоја година, пак, значи дека повеќе ќе нема да се применуваат учебници со застарена содржина. Уште еднаш апелираме до сите што сакаат да придонесат за унапредување на законското решение кое е достапно на веб-страницаата на МОН, можат да го сторат тоа преку повеќе канали за непосредна комуникација со Министерството за образование и наука, кое продолжува да работи транспарентно, отворено и како и досега, сите промени да ги креира преку широка јавна дебата и инклузивен процес со учество првенствено на засегнатите страни и со многубројни други општествени чинители - велат од МОН.

Оттаму потсетуваат дека промените во врска со материјалите за учење се дел од поширок план за реформа на националниот образовен систем, содржан во програмата за работа на Владата и на Министерството за образование и наука, кој пак е резултат на сеопфатни анализи на квалитетот на националниот образовен систем спроведени од кредибилни меѓународни организации како ОЕЦД и УНИЦЕФ.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование