X
 02.04.2016 Култура

Древните цивилизации не ги препознавале сите бои кои ги знаеме ние

Древните цивилизации немале збор за сината боја. Тоа била последната боја која се појавила во многу јазици, меѓу кои грчки, кинески, јапонски и еврејски.

Во „Одисеја“, Хомер го опишува морето „како темно вино“. Според еден линвист, секоја култура започнува со зборовите за темно и светло, а потоа се опишува црвената боја, па жолтата и зелената, а на крај сината. Дали ова значи дека навистина не може да видите нешто доколку немате збор за тоа?

Ова можеби е вистина. Племето Химба во Намибија нема збор за сината боја. Во еден експертимент, психологот Џилс Давидоф го истражувал племето и заклучил дека без збор за одредена боја е потешко да се разликува таа боја од останатите.

Така, можеби луѓето ја гледале бојата, но не ја забележувале како различна до подоцна.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура