X
 02.10.2018 Живот

Хрватска компанија воведува четиридневна работна недела

Дали во иднина ќе работиме четири, а ќе се одмораме три дена? Оваа работна шема станува сè попопуларна низ целиот свет, а стаса и на Балканот.

- Воведувам четиридневна работна недела. Верувам дека луѓето мора да имаат повеќе време за себе. Ако јас верувам во нив, тогаш веројатно и тие ќе веруваат во мене - истакна хрватската претприемачка Рената Шепериќ-Петак.

Директорката на консултантската компанија „Логичка матрица“ вели дека тие немаат никакви проблеми.

- Ние сме мала компанија, вкупно девет вработени. Добар дел од тие лица се млади, некои од нив имаат и деца. Јас сум најстара во фирмата и гледајќи ги младите колеги, мислам дека луѓето треба да се одморат и да имаат повеќе време за себе. Не направивме ништо што други не можат да го направат, само изградивме различен неделен распоред - истакна Шепериќ-Петак.

Фото: N1

За почеток, како што објасни таа, ќе има шестмесечен експеримент, па на почетокот само еден човек (со ротација по азбучен ред) ќе работи четири дена во неделата, а ако тоа се покаже како добро решение, целокупната работа ќе се организира во четиридневна работна недела.

Оваа шема е веќе испробана на Нов Зеланд и тамошните академски истражувања потврдија дека таквиот распоред ја унапредил работата и довел до подобри резултати, но и до поголемо задоволство кај работниците.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот