X
 03.03.2023 Политика

Мапа на Европа во 2100 година направена од вештачка интелигенција предвидува нова Југославија

Во 2100 година на политичката мапа нема да ја има ниту Русија ниту Украина, но ќе ги нема и Шпанија и Португалија. Меѓу многубројните нови држави на Стариот Континент повторно ќе се најде Југославија со сите некогашни републики и покраини, но зајакната со Албанија и Данска. Вака изгледа мапата на Европа предвидена од неименуван софтвер за вештачка интелигенција.

Мапата била објавена на социјалната мрежа „Редит“, а оттаму била споделена и на други места на интернет, предизвикувајќи лавина коментари. Доколку ѝ веруваме на вештачката интелигенција, на почетокот на 22 век Европа ќе биде поделена на неколку политички сојузи. Во црно се обоени териториите на денешна Полска, Украина, Русија, Исланд, Шпанија и Португалија, кои нема да бидат дел од алијанса. Наведени се повеќе алијанси: европска, северна, бене и југо-данска. Се предвидуваат и нови држави.Европската алијанса би требало да претставува наследник на Европската Унија. Ирска ќе има суверенитет на целата територија на тој остров, односно Северна Ирска ќе биде дел од Ирска, а не од Обединетото Кралство како сега. Островот Велика Британија во 2100 ќе биде Шкотска, а дел од неа ќе станат и Велс и Англија.

Франција ќе остане иста, како и Шведска, Германија, Чешка, Унгарија и Италија, додека Австрија и Словачка ќе бидат една држава, а Романија ќе има ново име - Робманија. Според мапата, ќе се спојат и Бугарија и Грција. Северната унија ќе ја сочинуваат Норвешка и Финска со истите граници, додека таканаречениот сојуз „Бене“ ќе го сочинуваат Холандија и Белгија, но без Луксембург.

Нова Југославија

За 77 години на политичката сцена ќе постои нова Југославија која ќе ги има сите земји од поранешната Југославија, но и Албанија и Данска. Треба да се посочи дека авторите на објавата не го навеле софтверот што го користеле, како ни податоците и параметрите што биле искористени во симулацијата.

Извор: Nova
Насловна фотографија: Reddit
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Политика