X
 03.06.2021 Култура

Црква, синагога и џамија под ист покрив - нов објект во Берлин

За пет години Берлин ќе стане дом на вистински уникатен проект. Евреите, христијаните и муслиманите тука го поставија камен-темелникот и планираат да изградат објект во кој сите ќе можат да престојуваат заедно.

Куќата на еден (The House of One) е производ на три верски заедници. Првичната идеја дојде од протестантската црковна заедница, која потоа се здружи со еврејската заедница, рабинската семинарија и муслиманска иницијатива за дијалог.

2

По изградбата на зградата, ќе има три одделни дела што ќе бидат поврзани со заедничка просторија во центарот на зградата, а просторот ќе служи како место за средби, каде што верниците и припадниците на јавноста можат да се соберат и да научат повеќе за религиите и едни за други.

Планот е да се изгради објектот во текот на пет години заедно со црква, синагога и џамија, кои ќе се наоѓаат околу централната просторија за состаноци и собири.

Зградата треба да биде висока 40 метри и да стане симбол на заедништво. Планираните трошоци за изградба изнесуваат 43,5 милиони евра и во голема мера се осигурани, а дизајнот на оваа зграда е дело на берлинската архитектонска канцеларија „Куен Малвеци“.


Извор: Baustela.hr
Фото: Kuehn Malvezzi
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура