X
 04.03.2022 Наука

Долгиот ковид може да биде поврзан со оштетување на нервите, покажува истражување

Истражување објавено во вторникот може да понуди нови индиции за потенцијалната причина за долгите симптоми на ковид-19 и можни начини на лекување.

Малото истражување направено врз 17 лица, предводено од истражувачи од Општата болница во Масачусетс и Националниот институт за здравје, ги испита многуте симптоми на долгиот ковид и откри дека тие делумно можат да бидат предизвикани од долгорочно оштетување на нервите.

Ен Луиз Оуклендер, вонредна професорка по неврологија на Универзитетот „Харвард“, го водеше истражувањето, кое траеше од 2020 до 2021 година. Таа, сепак, предупреди дека ова се прелиминарни резултати од многу мал и „пристрасен збир на податоци“, бидејќи пациентите што ги проучуваше нејзиниот тим веќе имале дијагностицирана невролошка состојба од нивните лекари.

Како и да е, наодите од студијата би можеле да ги одведат истражувачите чекор поблиску до разбирање на она што предизвикува долг ковид, термин што Светската здравствена организација рече дека колективно се однесува на долгорочни симптоми што некои луѓе ги доживуваат откако ќе заболат од ковид-19.

Процените на 17 испитувани пациенти открија докази за периферна невропатија кај 59 отсто од нив, или 10 луѓе. Невролошко нарушување, периферна невропатија е општ термин за оштетување на нервите кои го поврзуваат мозокот со надворешниот свет. Вообичаени симптоми се слабост, замор, сензорни промени и болка во рацете и во нозете.

- Прашањето е дали дел од она што се случува со ковид на долги релации всушност одразува недијагностицирана периферна невропатија - вели  Оуклендер. Нејзините резултати покажаа дека оштетување на периферните нервни влакна е најчеста форма.

- Тоа е навистина првата точка: најдовме вистински објективен медицински проблем кај повеќе од половина од овие пациенти - рече таа додавајќи дека нема корелација помеѓу тоа колку е тежок или благ случајот на ковид и видот на оштетување на нервите.

Откривањето на таа можна врска помеѓу многу вообичаени долги симптоми на ковид - тешкотија во нормални активности, несвестица, забрзан пулс, отежнато дишење, когнитивни тешкотии, хронична болка, сензорни абнормалности и мускулна слабост - може да биде мал чекор кон наоѓање опции за третман.

Периферната невропатија се вклопува во воспоставената медицинска рамка како дијагноза што може да се добие од лекар и за која постојат некои опции за третман. Но, долгиот ковид сè уште е мистериозен, а медицинското разбирање за него продолжува да се развива. Засега не може технички да се дијагностицира.

Оуклендер рече дека се надева дека новата студија ќе ја подобри сликата на експертите за долгиот ковид.

Извор: Nbcnews.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука