X
 05.05.2024

Поминувањето време во природа има големо влијание врз начинот на кој живеете

Дали некогаш имате чувство како да нема доволно часови во еден ден?

И потоа одите на село и одеднаш сè изгледа побавно, порелаксирано, како времето некако да се променило.

Тоа не ви се случува само вам. Неодамнешните истражувања покажаа дека природата може да го регулира нашето чувство за време. Кај многумина од нас постојано е чувството дека немаме доволно време, а тоа го влошува и дигиталната технологија. Постојаното поврзување го зголемува работното време и го отежнува исклучувањето.

Неодамнешните истражувања сугерираат дека противотровот за нашиот недостиг на време може да лежи во природата.

Психологот Ричардо Кореја од Универзитетот Турку во Финска откри дека престојот во природа може да го промени начинот на кој го доживуваме времето, па дури и може да ни даде чувство за изобилство на време. На пример, луѓето почесто ја доживуваат прошетката на село како подолга од прошетката со иста должина во градот. Слично на тоа, луѓето велат дека времето минува побавно кога се прават активности во природни зелени средини отколку во урбани средини.

Зошто природата влијае врз нашето чувство за време?

Познато е дека престојот во природа нуди многу здравствени придобивки. Пристапот до природните опкружувања како што се плажите, парковите и шумите е поврзан со намалена анксиозност и депресија, подобар сон, намалено ниво на дебелина и кардиоваскуларни болести и подобрена благосостојба.

Некои од овие придобивки може да објаснат зошто престојот во природа го менува нашето искуство со времето.

Начинот на кој го доживуваме времето е обликуван од нашата внатрешна биолошка состојба и настаните што се случуваат во светот околу нас. Како резултат на тоа, емоциите како што се стресот, анксиозноста и стравот може да ја нарушат нашата перцепција за текот на времето.

Релаксирачкиот ефект на природната околина може да им се спротивстави на стресот и анксиозноста, што резултира со постабилно доживување на времето.

Извор: Novilist.hr
Фото: Pixabay
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk