X
 06.03.2022 Култура

Најдолгиот збор во светот има дури 175 букви

Според Гинисовата книга на рекорди, најдолгиот збор на светот е од грчкиот јазик. Има 175 букви и 78 слога. Овој збор, секако, не се користи во секојдневниот говор. Тежок е да се прочита, а уште потежок да се запомни.

Творец на зборот е Аристофан, антички грчки комедиограф од 5 век пред нашата ера. Тој го измислил зборот и го употребил во својата комедија „Жени во собрание“. Зборот дефинира измислен оброк.

Тој изгледа вака: λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγῳο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων.

Транслитерацијата на латински е малку подолга, односно има 183 букви, и изгледа вака: Lopado­temacho­selacho­galeo­kranio­leipsano­drim­hypo­trimmato­silphio­karabo­melito­katakechy­meno­kichl­epi­kossypho­phatto­perister­alektryon­opte­kephallio­kigklo­peleio­lagoio­siraio­baphe­tragano­pterygon.

Значењето на зборот би можело да се опише како јадење составено од разни видови слатки, риба, месо, живина и сосови.

Извор: Studenti
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура