X
 06.05.2021 Култура

Амфитеатрите на нацистите

Во близина на врвот на голем пошумен рид со поглед кон градот Хајделберг, во Баден-Виртемберг, Германија, стои театар под отворено небо наречен Тингштатен. Изграден за време на нацистичкото владеење, за настапи, јавни состаноци и презентација на пропаганда, Хајделберг Тингштатен бил обид на Хитлер да ја имитира театарската култура на античките Грци, цивилизација која нацистите ја земале за пример со градење амфитеатри преку Третиот Рајх. Било планирано да се изградат околу 400, но биле изградени околу 40.

Амфитеатрите биле изградени кон почетокот на 30-тите години како дел од движењето „Тингшпел“, кое било аспект на манипулација на високо ниво од страна на тоталитарната држава.

Движењето „Тингшпел“ почнало како одговор на глобалната економска криза што следувала по падот на берзата во 1929 година, што предизвикало загуба на работните места на многу актери и други луѓе што работеле во театрите.

Вилхелм Карл Герст, коосновач и шеф на Сојузот на католичкиот театар, почнал да бара нов медиумски формат каде што професионалци и луѓе можат да создаваат настани заедно. Со ова тој се надевал не само дека ќе отвори шанса за невработените сценски уметници, туку и дека ќе влијае врз јавното мислење со соодветни дела.

Така „Тингшпел“ бил фестивал и митинг во едно. Моделите и претходниците на ова движење биле масовните фестивали на комунистичките работници, како оние организирани за синдикални прослави од почетокот на 20-тите години. Името „Тинг“ било усвоено од старата практика кај Германците да се собираат во надворешна средина за судски и социјални цели.

ГАЛЕРИЈА

Извор: Amusingplanet.com
Фото: Wikimedia Commons
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура