X
 06.10.2020 Образование

Родителите добија списоци со сѐ што треба да купат за на училиште

Само што почна учебната година на 1 октомври, со одложување од еден месец, прво нешто што го добија родителите е список со приложени училишни материјали што мора да ги купат за своето дете. Најмногу тоа се одрази кај родителите на првачињата зашто тие мора да купат сè. Затоа и кај нив револтот беше најголем.

И покрај тоа што ваквата ситуација се повторува секоја година, сепак, родителите сметаат дека ваквите скриени трошоци што се наметнуваат како дополнителни барања до родителите од страна на училиштата се оптоварување на домашниот буџет, токму во време на криза поради коронавирусот.
Затоа, се прашуваат колку основното образование во земјава навистина е бесплатно, зашто за целиот наведен училиштен прибор им се потребни и до 3.000 денари, покрај сите претходни подготовки за едно прваче да тргне во училиште.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование