X
 06.11.2022 Култура

Како мирисале староегипетските гробници

Младо момче надгледува дали работите се како што треба. Не сака неговите родители да пропуштат нешто во задгробниот живот. Неговата мајка починала пред многу години, но неговиот татко имал среќа да живее многу подолго - дури 60 години. За време на неговиот живот, тој бил истакнат архитект во Деир ел-Медина, градот во кој живееле градителите на гробниците на фараоните закопани во Долината на кралевите. Конечно неговите родители Ка и Мерит повторно ќе бидат заедно - овој пат на полињата на Озирис.

Но, за да им биде удобно, потребно им е многу. Меѓу богатите приноси во гробницата има педесетина амфори полни со вино, грозје, солено месо, брашно... Корпи со ким и смрека, ниски дрвени маси со зеленчук, рогач, леб... Сѐ е совршено. Тој е сигурен дека духовите на неговите сакани родители ќе уживаат во вечноста.

Нивната гробница останала недопрена со милениуми, сè додека во 1906 година не била откриена од италијанскиот археолог Ернесто Скиапарели. Внатре, погребната понуда остана целосна и непроменета, иста каква што била кога била запечатена. Бидејќи Ка бил истакнат архитект кој живеел за време на 18. династија, неговата позиција му овозможила да живее и да умре богато.

Кога влегол во внатрешноста на гробницата, италијанскиот археолог се изненадил кога видел дека покрај приносите од храна, има и венци со цвеќиња, периката на Мерита поставена на штанд, кутии за козметика, предмети за шиење, брич, шноли, чешел, сандаци со облека. Исто така, многу парчиња мебел, чаши, разни видови ваги, лепило за дрво и дупчалка, дрвена табла и палета со мастило, но и сенет табла - исклучително популарна игра на табла во древниот Египет.

гробница
Фото: Facebook

Чиниите во витрините испуштале слатки мириси


Кога Скијапарели ја открил гробницата, не ги одвиткал мумиите, ниту ги отворил теглите и амфорите за да види што има во нив. Дури и во децениите што следувале многу од овие садови останале запечатени, а нивната содржина мистерија. Но, кога кустосите на Египетскиот музеј во Торино сфатиле дека мирисот на благо-слатка и овошна арома се вовлекол во нивните витрини, решиле да откријат што има внатре.

Затоа, во 2019 година, хемичарката Иларија Дегано од Универзитетот во Пиза и нејзиниот тим ги анализирале мирисите што се испуштаат од садовите откриени во гробницата. Со помош на масена спектрометрија на јонски проток, истражувачите идентификувале ароми од 46 примероци, меѓу кои откриле јаглеводороди со долг синџир - што укажува на присуство на пчелин восок, триметиламин - органско соединение произведено од сушени риби и алдехиди поврзани со различни видови овошје. Исто така, биле откриени карактеристични елементи на масло, растителни масти и јачменово брашно, кои се есенцијални состојки за производство на пиво.

Идејата на научниците е да анализираат и други садови од гробот на Ка и Мерит за да можат да понудат многу повеќе детали за погребните обичаи на старите Египќани, но и да реконструираат „миризлив пејзаж“ на гробницата, за посетителите на музејот да можат да го доживеат минатото на поемотивен и поличен начин.

Со други зборови, ќе им се даде можност да ги помирисаат истите мириси како синот на Ка и Мерит пред да нареди да се запечати гробницата на неговите родители.

Извор: National Geographic
Фото: Facebook
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура