X
 07.05.2022 Живот

Како изгледа кога црните дупки ќе се здружат во системи?

Ѕвездите имаат над 20 пати поголема маса од Сонцето, а на крајот од нивниот долг „живот“ стануваат црни дупки.

Како што посочува нивното име, ништо не може да им побегне на црните дупки, дури ни светлината. До 2015 година, кога астрономите првпат открија спојување на црните дупки преку просторно-временските бранови наречени гравитациони бранови, единствениот начин да се најдат одговори на овие прашања беше во бинарни системи, каде што црните дупки комуницираа со придружните ѕвезди. Тоа најдобро е постигнато со рендген.

На својата веб-страница, НАСА постави визуализација која прикажува 22 рендгенски зраци на овој феномен во галаксијата Млечен Пат и нејзиниот најблизок сосед, Големиот Магеланов Облак, за кој е потврдено дека е домаќин на ѕвездена маса на црна дупка. Системите се појавуваат на иста физичка скала, покажувајќи ја нивната различност. Нивното орбитално движење е забрзано до речиси 22.000 пати, а можеме да ги видиме на Земјата под одредени агли.

Кога се спојува со ѕвездата, црната дупка може да собере материја на два начина. Во многу случаи, гасниот млаз може да тече директно од ѕвездата до црната дупка. Во вториот случај, ѕвездата произведува густ излив наречен ѕвезден ветер, кој се собира за време на интензивната гравитација на црната дупка.

Кога ќе стигне до црната дупка, гасот оди во орбитата и формира широка, сплескана структура наречена акреционен диск. Акрециониот диск GRS 1915 може да се протега на 80 милиони километри, што е поголемо растојание од она што го дели Меркур од Сонцето. Гасот во дискот се загрева додека полека циркулира навнатре, светејќи во видлива, ултравиолетова и на крајот рендгенска светлина.

Боите на ѕвездите во визуализацијата се движат од сино-бела до црвеникава, што претставува температури од 5 пати потопли до 45 отсто поладни од нашето Сонце. Бидејќи акреционите дискови достигнуваат уште повисоки температури, за нив се користи различна шема на бои.

Додека црните дупки се прикажани на скала што ја рефлектира нивната маса, сите тие се претставени многу поголеми отколку во реалноста. Црната дупка „Кингус“ X-1 тежи 21 пат повеќе од Сонцето, но нејзината површина се протега на само 124 километри. Огромните сфери, исто така, ги прикриваат видливите изобличувања што би настанале од гравитационите дејства на црните дупки.


Извор: National Geographic
Фото: Screenshot/YouTube
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот