X
 10.04.2017 Култура

Бојадисување на велигденски јајца на природен начин

Во пресрет на велигденските празните сигурно се подготвувате околу бојадисувањето на јајца. Ако не сте сигурни како да ги обоите, погледнете ја листата на продукти и зачини кои ќе ги обојат во сите нијанси.

Вилетова – чај од хибискус, црвено вино или варен лист од зелка
Сина – боровинки од конзерва, сок од црно грозје
Зелена – спанаќ и коприва
Зелено-жолта – варена јаболка златен делишес
Жолта – куркума или кумин, кора од портокал и лимон
Кафеава – кафе (црно и инстант)
Портокалова – лушпи од жолт лук, варени моркови, чили пиперки
Кафеаво – портокалова – кора од кромид
Розова – цвекло, сокови од шумско овошје (малини, капини, боровинки, брусница)
Црвена – домат во тетрапак, конзервирани вишни или малини

Варете ја секоја состојка посебно во зовриена вода, а во секој сад ставете една лажица оцет. Во мешавината ставете тврдо варени јајца и оставете ги да стојат 12 часа. Имајте на им дека треба да користете бели јајца за бојата да изгледа посветла.


Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура