X
 11.06.2024 Здравје

Дали е вистина дека сода бикарбоната ги избелува забите?

Сода бикарбона или натриум бикарбонат е фин, бел прав и тешко е да се наведе за што сѐ може да се користи во домаќинството. Една од најпопуларните примени е чистење и избелување на забите. Сепак, прашањето е дали сода бикарбоната е безбедна и ефикасна како обичната паста за заби? Иако сода бикарбоната не може да ги заштити нашите заби од кариес толку ефикасно како пастата за заби со флуор, таа сепак се смета за добро средство за чистење. Дали е тоа мит или вистина?

Сода бикарбоната содржи честички кои имаат абразивни својства


-Тврдењето дека сода бикарбоната успешно ги избелува забите е мит. Сода бикарбона или натриум бикарбонат (NaHCO3) е бел прав чии честички имаат абразивни својства ако се тријат на површина со четка, па така е и со површината на забите. Оваа состојка може да се најде во одредени пасти за заби, чии производители понекогаш тврдат дека ги избелуваат забите. Сепак, тука се поставува прашањето за правилното толкување на терминот „белење на забите“. Сода бикарбоната е абразивна и како таква во пастите за заби може да има ефект во контролирано отстранување на дамките или меките наслојки на забите, оние што се создаваат поради консумирање одредени видови храна или пијалаци кои ја обојуваат површината на забите. Но, сода бикарбоната, ниту онаа во пастата ниту онаа од домашните препарати, не ги избелува забите - нагласува специјалистот по стоматолошка медицина д-р Ивана Маврак.

Отстранување дамка од површината на забот и белење на забот не е исто


Отстранувањето дамка со мека конзистенција од површината на забот и белењето на забот не е исто, истакнува д-р Маврак. Според неа, дури и многу производители на пасти за заби со сода бикарбона обично со мали букви наведуваат дека пастата не ги избелува забите, туку настанува таканаречениот „оптички момент“.

- Оваа сода бикарбона во пастите за заби е тестирана, односно нејзиното абразивно дејство, така што постои таканаречена „РДА – Релативна дентална абразија“ (RDA-Relative Dentin Abrasion) - табеларна вредност каде што има податоци за абразивното дејство на одредени пасти за заби на пазарот. Табелата е создадена врз основа на тестирање во лабораториски услови. Генерално се смета дека РДА под 100 е оптимална, а табелата е корисна за да се избере паста со помал РДА индекс при менување паста за заби, кога забите се чувствителни или има некој друг проблем - посочува д-р Маврак и додава дека она што може да биде потенцијален проблем со тие информации е погрешното толкување на фактот дека обичната сода бикарбона не зазема „опасно место“ на таа скала. Сепак, за здравјето на забите се потребни и флуориди или одредени форми на калциум фосфат во пастата за заби.

Постои опасност кога сода бикарбоната се меша со сок од лимон


- Опасноста демне во рецептите лесно достапни на интернет каде што сода бикарбона се меша со сок од лимон, оцет или други кисели материи. Киселината од овие домашни лекови ја кородира забната глеѓ, а со текот на времето и дентинот, кој е поблиску до забниот нерв и крвните садови на забот. Потоа се јавува болка и забот мора да се лекува. Белењето на забите може да се направи само во стоматолошка ординација, со квалитетно средство за избелување (медицински одобрено), во стручни раце на избран стоматолог. На избелувањето на забите му претходи отстранување на забен камен од забите и полирање со четка и специјална паста за полирање на забите. По завршената интервенција за избелување на забите, пациентот добива инструкции за одржување на резултатите од третманот, кои се важни и низ естетската и низ функционалната призма на здравјето на забите - објаснува д-р Ивана Маврак и потсетува дека само природни, здрави заби може да се избелат во ординација, а коронките и пломбите не.

Извор: eklinika.telegraf.rs

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје