X
 11.06.2024 Технологија

Откриени сите функции што ќе ги има новата Сири

Се очекува „Епл“ да објави значителни подобрувања на својот дигитален асистент Сири на годинашната Светска конференција за девелопери. Извори блиски до иницијативата за вештачка интелигенција на „Епл“ откриле речиси сè што Сири ќе може да направи во повеќе од десетина апликации за „ајфон“.

Главната цел на Сири е да стане помоќен асистент и подобро да ги разбира гласовните команди изразени на природен јазик. „Епл“ наводно ја тренирал Сири давајќи им на техничарите нејасни команди, се разбира, намерно. На пример, наместо да прашаат: „Сири, покажи ми слики од мојата мачка“, тие тестирале процеси со понејасни команди како „Сакам да направам блог“ или „Се чувствувам носталгично во моментов“. Ова се команди кои не се специфични за акција, но Сири мора прво да ги протолкува, а потоа да одлучи како најдобро да одговори на она што корисникот го сака или му треба.

Придобивката од ова е очигледна - обука на Сири за да биде подобра за корисниците што не ја знаат (или не сакаат да ја користат) точната синтакса потребна за извршување на командата. На пример, корисникот кој вели „Сири, сакам кафе“, може или не може да го вклучи паметниот апарат за кафе, додека командата „Сири, вклучи го апаратот за кафе“ веројатно ќе функционира. Првата е природна изјава, додека втората е директна команда. „Епл“ сака да ја намали оваа фиксна синтакса, со што Сири ќе биде многу полесна за користење.

Нови карактеристики на Сири


Камера:


- Сири ќе може да ја контролира камерата преку гласовни команди. Ќе можете да го вклучите или исклучите снимањето видео, да ја отворите камерата во одреден режим (фото, портрет, видео итн.), да стартувате тајмер и да се префрлите на предната или задната камера. Во теорија, ова ќе ви овозможи да го поставите вашиот „ајфон“ за групна фотографија, да заминете и потоа да користите гласовни команди за да фотографирате од далечина.

Електронска пошта:

- Апликацијата „Мејл“ е во процес на комплетен редизајн. Ќе може автоматски да ја класифицира е-поштата користејќи машинско учење, нешто што на корисниците на „Џимејл“ веројатно веќе им е познато. Покрај тоа, Сири ќе може да врши детални функции преку гласовни команди. Ова вклучува работи како што се составување е-пошта, испраќање, закажување, означување на е-поштата како спам и поставување потсетници за читање на е-поштата подоцна. Исто така, ќе може да ја сумира е-поштата и да создава „паметни одговори“, функција која несомнено е слична на „Смарт риплај“ на „Андроид“.

Фотографии:

- „Епл“ најверојатно ќе воведе многу функции за уредување фотографии, базирани на генеративна вештачка интелигенција. Корисниците на телефони „Пиксел“ веројатно ќе препознаат многу од овие функции бидејќи тие се слични на она што веќе можете да го правите на „Пиксел“ со „Меџик едитор“ и „Гугл фотос“, како што се поместување/отстранување објект од фотографија и пополнување празнини со генеративна вештачка интелигенција, наоѓање специфични фотографии со конкретни луѓе/животни и примена на генеративни филтри за вештачка интелигенција.

„Сафари“:

- Веб-прелистувачот на „Епл“ ќе ја користи Сири за да ги сумира веб-страниците, нешто што „Гугл“ веќе го донесе на „Андроид“ преку „Џемини“. „Сафари“, исто така, ќе може да креира нови групи табови или да отвора нова приватна картичка преку гласовни команди.

Гласовни белешки:

- Ќе можете да ја користите Сири за гласовни белешки. На пример, можете да побарате од Сири да создаде нова гласовна белешка и потоа да почнете да зборувате. Можете, исто така, да прекинете снимање, да го зачувате со одредено име, па дури и да го преместите во одредена папка - сето тоа без да го допирате вашиот „ајфон“.

Кога ќе бидат достапни овие функции?

Според инсајдерот на „Епл“, Марк Гурман, некои од новите функции нема да бидат достапни на Светската конференција за девелопери. „Епл“ речиси сигурно ќе објави неколку од нив, но не сите ќе бидат достапни во 2024 година. Гурман верува дека повеќето од овие функции нема да бидат достапни до 2025 година преку ажурирање на софтверот.

Извор: benchmark.rs

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија