X
 13.03.2022 Технологија

„Ајсин“ - виртуелни очи што симулираат како луѓето гледаат на светот

Компјутерски инженери од Универзитетот „Дјук“ развија виртуелни очи кои го симулираат начинот на кој луѓето гледаат на светот. И тоа го прават доволно прецизно за со нивна помош да се обучуваат програми за виртуелна реалност и проширена реалност. Програмата наречена „Ајсин“ треба да им помогне на програмерите да создадат апликација за „Метаверс“, притоа штитејќи ги податоците на корисниците.

Непроценливи податоци

Податоците за движењето на очите се непроценливи за компаниите кои градат платформи и софтвер во „Метаверс“. Читањето низ очите на корисниците, велат инженерите од „Дјук“, им овозможува на програмерите да ја приспособат содржината на одговорите на ангажирање.

Наместо да собираат вистински податоци за движењето на очите, инженерите развија збир на „виртуелни очи“ кои доволно добро симулираат податоци за да обучуваат нови апликации на „Метаверс“.

На пример, кога некое лице гледа некој што зборува, неговите очи го насочуваат погледот меѓу очите, носот и устата на таа личност во различно време. Во развојот на „Ајсин“, истражувачите создадоа модел кој нагласува каде се наоѓаат овие карактеристики и ги програмираа нивните виртуелни очи за статистички да го имитираат времето поминато фокусирајќи се на секоја поединечна точка.

1

- Ако му дадете на „Ајсин“ многу различни влезови, ќе создадете збир на податоци за синтетички движења на очите, доволно големи за да ги користите за да го вежбате класификаторот за новата програма - објаснуваат истражувачите.

„Ајсин“ го помина тестот

За да ја тестираат точноста на нивните синтетички очи, истражувачите се свртија кон јавно достапни податоци. Прво со очи ги „гледаа“ видеата на другите. Ентони Фаучи им се обраќа на медиумите на прес-конференции и ги споредува со податоци од движењата на очите на вистинските гледачи. Тие, исто така, го споредија збирот на виртуелни податоци на нивните синтетички очи кои гледаат уметнички дела со вистинските податоци собрани од луѓе кои пребаруваат во виртуелен музеј на уметноста.

„Ајсин“ се покажа доволно способен да одговари на различни модели на вистински сигнали и да симулира различни начини на кои реагираат очите на различни луѓе. Неговото ниво на перформанси е доволно добро за компаниите да можат да го користат како основа за обука на нови метаверзни платформи и софтвер. Комерцијалниот софтвер може да постигне уште подобри резултати со персонализирање на алгоритмите по интеракција со одредени корисници.

Извор: Bug.hr
Фото: Bug.hr
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија