X
 13.06.2018 Образование

Разликите во високото образование помеѓу Британија и Америка

Иако Америка и Велика Британија го делат јазикот, а и делови од историјата, тие се земји со голем број културни разлики, а особено е изразена разликата во високото образование.

1. Универзитет наспроти колеџ


Во Велика Британија високото образование (она што Американците го нарекуваат колеџ) е познато како универзитет.

razlika
Фото: Getty Images


Во Британија колеџ има друго значење - тоа е местото каде што многу студенти одат и трае две години по завршувањето на задолжителното образование на 16 години со цел да се подготват за испити и да влезат на универзитетот. На колеџ, исто така, може да се земат стручни курсеви.

Универзитетот е местото каде што Британците се здобиваат со факултетска диплома.

2. Тригодишен степен


Британските студенти одат на универзитет три години за да се здобијат со диплома, за разлика од американското времетраење од четири години.

Ова би можело да ја објасни популарноста на паузата што ја прават студентите во Велика Британија - една година пред да одат на универзитет тие патуваат, се пронаоѓаат себеси и се забавуваат.

3. Огромен притисок уште на почетокот

Во Британија студентите аплицираат на универзитет и курс (или според американскиот термин, главен предмет) истовремено. Со тоа не постои голема дебата за тоа што студентот треба да учи, бидејќи веќе е одлучено.

Во Америка, доколку студентот сака, може да ја промени насоката.

4. Трошоци

За разлика од Америка, школарината на британските универзитети е значително поевтина. Како?

Велика Британија целосно ја покрива школарината. Сепак, зависи од земјата од каде што потекнувате - студентите од Англија, Велс и од Северна Ирска плаќаат 9.250, 9.000 и 4.030 фунти.

Ова не е ништо во споредба со школарината на приватните колеџи во Америка - цените се движат од 34.740 долари годишно нагоре.

5. Оценување без GPA (Grade point average)


Системите на оценување во Британија и во Америка се доста различни. Во Велика Британија највисоката оценка се нарекува „почести за првиот од класот“ и е 70 отсто или повисоко.

Ова го нема во Америка.

6. Спорт

Универзитетските спортови во Британија не се ни близу толку големи колку спортовите на колеџ во Америка. Професионалните атлетичари во Британија не мораат да одат на универзитет за да можат професионално да се занимаваат со спорт. Во Америка играчите никогаш не би биле регрутирани без спортовите на колеџ.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование