X
 01.09.2018 Образование

Која земја има најскапо образование?

Во многу земји низ светот есента значи почеток на новата учебна година. Но ова значи нешто многу поразлично ако сте во САД, Чиле, Русија или Исланд.

Во кои земји учениците поминуваат најмалку часа на училиште? Кои семејства трошат најмногу пари на училишни материјали? И во кои земји учениците поминуваат 23 години образувајќи се?

Ова се неколку интересни факти од образовните системи низ светот.

Колку хартија и лепило може да се купат со 27.5 милијарди долари?

Во САД, просечното семејство денес троши околу 685 долари за неопходните училишни материјали за нивните деца, од градинка до средно образование, зголемување од скоро 250 долари од 2005 година. Сето тоа вкупно изнесува 27.5 милијарди долари за учебната 2018 година.

Во комбинација со трошоците за универзитет, бројот се искачува на 83 милијарди долари. Најскапите предмети се компјутерите со просечна цена од 299 долари по домаќинство. Облеката е скоро 286 долари, а после неа се електронските уреди како таблети и калкулатори со 271 долар. Последните се основните работи: фолдери, книги, маркери, моливи, гуми и останато со цена од 112 долари. Сумата потрошена за училишни материјали продолжува да расте и во 2018 година, а и во иднина.

Данците поминуваат 200 часа годишно повеќе на училиште отколку просечниот ученик.

Од 33 развиени земји, основците во Русија имаат најмалку часови годишно - над 500 (меѓународниот просек е 800 часа). На дневно ниво, тоа е околу 5 часа дневно, со паузи помеѓу секој час, за време на осуммесечна училишна година. Но ова не ја уназадува земјата: универзалната стапка на писменост во Русија е скоро 100 отсто.

Во Данска пак, случајот е сосема различен. Оваа земја од основците бара да поминат 1.000 часа годишно на час. Тоа е скоро 2 месеци повеќе од Русија, а Данска има и подолги училишни денови. Како што земјата постојано е рангирана во топ петте за образование, Данска докажува дека постојат придобивки од долгата училишна година.

Барате евтино образование? Прескокнете го Хонг Конг.

Во зависност од тоа каде децата одат на училиште, семејството може да има разлика од повеќе од 100.000 долари во севкупни трошоци. Во комбинација школарината, книгите, транспортот и сместувањето, Хонг Конг е најскапата земја во светот за образование. Родителите во Хонг Конг просечно трошат 131.161 долари од нивниот буџет за училиштето на нивните деца.

Обединетите Арапски Емирати се наоѓаат на второ место со околу 99.000 долари, а Сингапур е на трето место со 71.000 долари и 58.000 долари потрошени во САД. И покрај големите трошоци околу универзитетите во САД, родителите плаќаат само 23 отсто од годишната цена. Во Франција, родителите плаќаат 16.000 долари за целото образование на нивните деца.

Родителите не се единствените што плаќаат цена за училиштата. Тука се и дрвјата.

Дури и во ерата на виртуелната реалност, 3Д печатењето и беспилотните летала, едноставниот молив продолжува да биде главната алатка за пишување во институциите низ светот. И по 400 години поминати од нивниот изум, секоја година се произведуваат околу 15 до 20 милијарди моливи.

Кедарските дрвја што растат во северозападниот дел на Пацификот се најчест извор за создавање на молив во САД, додека поголемиот дел од графитот е ископан во Кина или Шри Ланка. Секоја година, се сечат околу 60.000 до 80.000 дрвја за да се одржи светското снабдување на молив.

Учениците во Австралија посетуваат настава една четвртина од нивниот живот.

Во одреден момент, училиштето треба да заврши. Но во земји како Нов Зеланд и Исланд, не завршува скоро две децении. Очекуваниот „училишен животен век“ се пресметува според просечните стапки на запишување на различни возрасти - од основно училиште до додипломско универзитетско ниво. Во моментов, Австралија има најдолг временски период од 22.9 години од основно училиште до универзитет, или од 6 до 28 години. Најдолу е Нигер, каде учениците генерално го започнуваат основното образование на возраст од 7 години. Овде, просечното време што ученикот го поминува во училиште е 5.3 години.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование