X
 14.01.2019 Образование

Драги студенти, треба да студирате геологија

Геологијата (или науката за Земјата) е поле за кое голем број студенти не сакаат да се одлучат.  Сепак, тоа е грешка. Малку дисциплини во денешниот свет играат таква значајна улога во тоа како функционира општеството и што можеме да направиме за да ја заштитиме нашата иднина. Малку полиња на студии може да играат толку голема улога во заштитата на животот на луѓето на дневна основа, без разлика дали го разбирате тоа или не. И малкумина можат да соберат толку многу различни идеи, од науки до општествени науки и до проучувањето на Земјата.

Иако голем дел од луѓето не ја сакаат науката, сепак, не може да се негира фактот дека науката е околу вас и дека разбирањето на тоа како планетата на која ќе го поминете остатокот од вашиот живот е прилично важно. Вие донесувате одлуки секој ден во кој геологијата е фактор некаде помеѓу редовите, па ако не ги знаете тие идеи, тогаш можеби нема да ја донесете вистинската одлука.

Ова се некои од начините преку кои студирањето геологија ќе влијае врз вашиот живот.

геологија
Фото: Landsat B.


Време
: Луѓето во голема мера не се добри во размислување долгорочно -  што било подолго од нивниот животен век. Во геологијата тоа е само блиц во споредба со длабокото време. Длабокото време е временска рамка што нѐ враќа повеќе од 4,5 милијарди години во формирањето на планетата. Значи, иако 100 години може да се чинат како долго време, ако студирате геологија, вие ќе размислувате за настани што се случиле пред 10.000, 100.000 или 100.000.000 години. А ова ви дава перспектива за настаните што се случуваат на нашата планета денес.

Вселена: Геологијата исто така е дисциплина што ве тера да размислувате за вселената. Потребата да се разбере еволуцијата на еден континент, како изотопите на еден елемент одат во кристал кога се формира.

Набљудување:
Многу научни полиња се теоретски. Тоа е одлично, но геологијата е наука полна со набљудувања. Токму овие набљудувања се столбот на полето. Сателитите отвораат сосема нов свет на набљудување што ги отклучуваат геолошките проблеми и ни нудат нови за да се испитаат.

Излегување надвор: Најдоброто нешто поврзано со размислување на глобално ниво и набљудување на светот? Излегување надвор! Повеќето геолози сакаат да поминуваат време на терен, а ако сте геолог, тогаш сигурно имате голем број теренски истражувања каде што можете да направите забелешки, да собирате примероци и да размислувате за геолошките процеси додека пешачите низ некои од најспектакуларните пејзажи.

Клима: Ако сте во потрага по работа што е важна за вас, вашето семејство и општество, геологијата е вистинската. Геологијата е појдовната точка за разбирање на климатските промени во историјата на Земјата. Веќе два века се проучува варијацијата во екосистемите на планетата и може да погледнете наназад милијарди години за да видите како варира климата. Ова дава докази што покажуваат колку нашата клима е во состојба на вознемиреност. Исто така, геологијата овозможува да разбереме како климатските промени имаат влијание врз земјата, и долгорочно и краткорочно.

Опасности:
Ако студирате геологија, ќе дознаете за сите начини на кои планетата би можела да ве уништи: ерупции, земјотреси, лизгање на земјиштето, поплави, цунами и многу повеќе. Исто така, ќе научите како геолозите се обидуваат да ги заштитат луѓето од ваквите катастрофи и подобро да ги разбираат нивните влијанија и да направат подобра процена на ризикот. Уште поважно, ќе сфатите како да се заштитите. Купувате куќа? Можеби треба да проверите дали земјиштето е склоно кон поплави. Дали куќата е подложна на земјотрес? Геолошките опасности ќе влијаат врз вас во одреден момент.

Ресурси:
Погледнете околу вас. Голем дел од она што го гледате доаѓа од геолошки депозити. Станува збор за ретки елементи што доаѓаат од геолошки ресурси: јаглен, ураниум или хидроенергија. Ако ја изучувате геологијата, ќе почнете да го сфаќате влијанието што извлекувањето на овие ресурси го има врз планетата (и луѓето) за да може да направите поодржливи одлуки.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование