X
 07.04.2015 Култура

Што претставуваат црвените квадрати во Утрехт, Холандија?

Вчера беа забележани неколку црвени квадрати во близина на универзитетските згради низ холандскиот град Утрехт.

 

град


Црвениот квадрат беше широко прифатен како симбол во текот на студентските протести за бесплатно образование од 2012 година во Квебек, Канада како еден вид на игра наречена „Бидете квадратно црвени“ што значи да се има голем студентски долг.

Црвениот квадрат стана интернационален знак на студентските протести, претставувајќи ја визијата за отворен и бесплатен универзитет - и не само бесплатен, туку генерално и слободен и отворен за слободно размислување.

 

2

3

4

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура