X
 15.05.2015 Образование

Докторска теза без ниту еден интерпукциски знак

Патрик Стјуарт, 61, успешно ја одбранил својата докторска теза по архитектура на Универзитетот во Британска Колумбија иако во тезата немало ниту еден интерпукциски знак и ниту една голема почетна буква.


Неговата теза е на тема „Генијална архитектура преку генијално знаење“. Дел од тоа генијално знаење, се чини, е неговата решеност да пишува во стилот на поетот Е. Е. Камингс, кој бил неодамна откриен од страна на студентот.

Камингс е познат по своето пишување без користење граматички правила. Поетот ја одбранил својата магистерска теза по англиски јазик на универзитетот „Харвард“ одбегнувајќи интерпукциски знаци, поради што го сметале за експериментален и иновативен студент.

Стјуарт објаснува дека сакал да испрати порака за културата, колонијализмот и слепото прифаќање на правилата на англискиот јазик во академијата.

Честитки до Стјуарт за неговата докторска теза.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование