X
 18.05.2015 Образование

Факултетите кои најбрзо ќе ви донесат вработување


Зголемувањето на школарините за студирање се забележува во повеќе делови од светот, а во Обединетото Кралство е присутно од 2012 година. Оттогаш, добивањето работа по дипломирањето (со што голем дел од студентите го отплаќаат својот студентски долг) стана поважно од порано.

Според податоците од Агенцијата за статистики од високото образование во Обединетото кралство, ова се 10 најдобри универзитетски насоки за брзо наоѓање работа во 6-те месеци по дипломирањето.

1. Медицина и стоматологија (94,7% од дипломците наоѓаат работа)

2. Ветерина (85,3%)

3. Насоки поврзани со медицината - биомедицина, физиотерапија - (79,8%)

4. Архитектура, градежништво и планирање (62,8%)

5. Инженерство и технологија (62,8%)

6. Компјутерски науки (59,1%)

7. Образование (59,1%)

8. Бизнис (49%)

9. Математички науки (47,1%)

10. Социјални студии (44,9%)


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование