X
 28.08.2015 Живот

Задача која можат да ја решат само остроумните

задача

 

Често пати е тешко да се реши осумнасочен крстозбор, особено кога сте на самиот почеток.


Но, уште потешко е кога во мрежа на само неколку букви да треба да ја пронајдете правилната комбинација. Обидете се и сами да го пронајдете зборот KAYAK.

Оваа задача и тоа како знае да го збуни мозокот. Кога читаме, мозокот создава некои ментални кратенки па затоа повеќе препознаваме слогови наместо поединечни букви. Ако слоговите се слични или идентични тогаш вметнатите букви ќе предизвикаат забуна кај набљудувачите.

Се разбира, постои можност и да пребарувате буква по буква, но за тоа е потребно доста време.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот