X
 21.10.2015 Култура

Колку сте културни? Тест од 1958 година

Дали се сметате за добро-образована личност? Културна личност? Според чии стандарди? Да се биде отмен и културен на денешницава секако не е исто како порано. Впрочем, што значи да се биде културен? Дали во формулата се вклучува помнење равенки или главни градови или одговарање битни филозофски прашања?


Во обид да ги одговори овие прашања, Ешли Монтагу ја напишала книгата „The cultured man“ во 1958 година. „Slate“ ја опишува книгата како водич со тестови од 50 категории во повеќе области.

Така, во тестот за уметноста, се наоѓаат прашања како: „Дефинирај ја уметноста“, „Кој е таткото на импресионизмот?“ итн. Во категоријата за историја може да се најдат прашањата: „Именувај добра книга за историјата на културните традиции“, „Првата печатена англиска книга“ и „Годината на основањето на Кралското општество“.

Повеќе тестови пронајдете во галеријата.

ГАЛЕРИЈА

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура