X
 14.12.2015 Наука

Научниците произведоа рециклирачки биополимер

Светот, а особено третиот свет и земјите во развој се соочуваат со огромен проблем од искористените пластични производи.

 

reciklira


Овој пластичен отпад кој не е биоразградлив не само што претставува огромна закана за животната средина и климата, туку исто е и токсичен и може да предизвика човечки жртви. Еден хемичар од Државниот универзитет во Колорадо откри начин како да произведува рециклирачки биополимер кој може да го реши проблемот и да се започне со користење на пластичен отпад за производство на рециклиран производ.

Јуџин Чен, од Државниот универзитето во Колорадо експериментирал на мономер Гама-битролактон за да произведе биополимер кој ќе може целосно да се рециклира до оригиналната мономер состојба за повторна употреба.

Со тоа што пластиката е број еден во производство и отпад, во просек, повеќе од 90 килограми синтетички полимери годишно се користат по лице, покажуваат статистичките податоци.

Околу 10 до 20 милиони пластика го пронаоѓаат патот до океаните секоја година што е проценето дека постојат околу 5.25 трилиони пластични делови со тежина од 268.940 тони. Се проценува дека околу 13 милијарди долари се губат поради резултатите од штетата што се прави во екосистемот на океаните од пластичните остатоци.

Во моментот, достапните биопластики како PLA можат да бидат подложени само на делумно термално рециклирање. Во споредба, со користење на реакција на топлината, развиениот биополимер од Чен наречен поли (GBL) може да биде рециклиран до неговата основна форма на мономер.

 

1


За да покаже дека полимерот може термички да се рециклира, екипата на Чен специјално создадоа реакција на услови, заедно со ниска температура, за да го направат полимерот и топлина помеѓу 220-300 степени Целзиусови за промена на полимерот назад во оригинален мономер.

Во спореба со P4HB, poly(GHB) е помалку скап за произовдство, го има повеќе и е подобра еколошка алтернатива.  
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука