X
 09.03.2016 Образование

Линкови за бесплатно самостојно учење програмски јазици

Во продолжение ќе најдете листа од бесплатни извори - онлајн-курсеви, видеа, канали на „YouTube“, учебници итн - со кои ќе може да научите програмирање бесплатно.


Софтвер

Codecademy - бесплатна страница за учење сè за програмирањето.

Code School - курсевите се направени на креативен начин и се учи преку играње, наместо класични предавања.

Free Code Camp - отворен форум на кој може да научите да програмирате на повеќе различни начини, да градите проекти и да добивате сертификати.

The Odin Project - ова е онлајн-курс со лекции за програмирање во повеќе јазици.

Google, Python - бесплатно предавање за луѓето со мало искуство.

Google, C++ - курс за С++ со пишани материјали, видеа, примери и вежби.

Coding for Kids - Code.org е непрофитна организација која создала забавен начин за учење програмирање наменет за децата.

Курсеви од универзитети

Голема листа од онлајн-курсеви за компјутерски науки може да најдете ОВДЕ.

Најпопуларните за програмирање се:

Intro to Computer Science - курсот е понуден од „Харвард“ и е најпопуларен курс од областа.

Developing Apps with iOS - доколку сакате да научите да правите апликации, овој курс е за вас.

Канали на „YouTube“

Во продолжение најдете линкови од канали кои се занимаваат со програмирањето. Поголема листа од канали од областа најдете ОВДЕ.

- Coder’s Guide

- Code Course

- LearnCode.academy

- DevTips

- The New Boston

- The Google Developers Channel

Книги

Бесплатни книги за програмирање од „Github“

Бесплатни учебници за компјутерски науки

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование