X
 29.03.2016 Образование

Годинешниот "Кенгур" со рекорден број на ученици и училиштаРекорден број на училишта од основните и средните училишта годинава учествуваа на натпреварот Кенгур без граници 2016 година. Од Сојузот на математичарите не известија дека по барање на училиштата истиот се одржал на два наставни јазици, македонски и албански.

- Покриена е целата територија на Македонија и учество зедоа многу училишта од руралните средини, како ниедна година претходно. Процентуалното учество на учениците на натпреварот е најголем во историјата од одржување на овој натпревар во земјава. Рекорден е и бројот на училишта од основното и средното образование кои зедоа учество на овој натпревар - вели претседателот на Сојузот, Алекса Малчевски.

Резултатите ќе бидат објавени најмногу за триесет дена сметајќи од 18 март на страницата на Сојузот на математичари на Македонија www.smm.com.mk.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование