X
 04.06.2016 Образование

Муралите на најголемиот универзитет во Мексико

Националниот автономен универзитет во Мексико е најголемиот универзитет во Јужна Америка и еден од водечките универзитети на овој континент. Пред 70 години, универзитетот бил сместен во повеќе стари згради. Во 1943 година, универзитетот бил преместен во нов универзитетски кампус.


Тим од над 60 дизајнери го изградиле еден од најубавите универзитетски кампуси на светот. Една од најпопуларните згради на кампусот е главната библиотека. Она што ја прави популарна се огромните мурали кои ја покажуваат историјата на Мексико.

Секој од четирите ѕидови претставува различен период. Муралите биле нацртани од Хуан Огорман. Циглите биле донесени од сите делови од земјата бидејќи биле потребни повеќе различни бои. Други делови од универзитетскиот кампус вклучуваат мурали кои одговараат на мотивот.
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование