X
 14.06.2016 Култура

Најдобрите дански филмови на сите времиња

Данската кинематографија често пати е занемарена. Иако Данска е мала земја, и иако не произведува мејнстрим филмови, сепак нејзините филмови изобилуваат со црн хумор, реализам и филозофски теми како религијата и моралот.

 

филм


Данска исто така има и добар дел визионерски директори. Со раѓањето на киното (на почетокот на 20-от век), Оле Олсен ја основал првата данска филмска компанија, „Nordisk Film“ и овозможил Данска да стане место на талент кога станува збор за филмови. Подоцна, ова беше продолжено од Карл Теодор Дрејер, кој повторно докажал дека Данска може да направи добри филмови.

Во текот на многу години, Данска создаде големи филмови. Листата во продолжение се фокусира на филмови од данска режија и со данска филмска екипа. 

 

Линк до галеријата.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура