X
 20.06.2016 Технологија

Програмерски предизвици со кои може да го вежбате мозокот

Програмирањето е основно за секоја индустрија денес. Тоа е комплексна, но релативно нова активност. Да се учи програмирање не е исто како и да се учат јазиците. Впрочем, програмирањето е поблиску до математиката. Програмирањето бара и креативност и способност за нови идеи. Постојат многу различни платформи на кои секој може да научи програмирање на различни јазици.

SPOJ


Ова е активен форум на кој може да најдете илјадници предизвици кои бараат програмирање. Предизвиците се тешки или лесни и ги има во повеќе јазици.

HackerEarth


Овде ќе најдете апликација за автоматско оценување на технички и логички вештини.

Coderbyte


Интернет-страницата постои од 2012, а се состои од форум на кој програмерите објавуваат и решаваат програмерски предизвици.

[topcoder]


Овде може дури и да заработите. На [topcoder] има многу програмери кои решаваат и објавуваат многу предизвици за сите нивоа.

Project Euler


Ова е една од најпопуларните интернет-страници за програмерски предизвици во светот. Таа има стотици илјадници корисници и постои над една деценија.

Daily Programmer


Ова е форумот за програмери на „Reddit“.

Codility


Овде добивате повеќе предизвици кои може да ги испратите во многу програмски јазици. Тие се категоризирани според комплицираноста.

HackerRank


Тука може да најдете предизвици поврзани со вештачката интелигенција.

Codeforces


На оваа интернет-страница може да правите групи, да одите во програмерска теретана и да запознаете други програмери.

Kaggle


Kaggle е изградена за професионални програмери и таму има само платени натпревари, како и огласи за работа итн.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија