X
 20.07.2016 Образование

Илјадници медицински сестри фатени како мамат на тест

Илјадници медицински сестри биле фатени како мамат, од кои експертите имаат страв дека може да предизвика потенцијално фатални последици врз пациентите. Прекршокот вели дека биле придадени есеи кои биле симнати од плагијатски веб страници.


Измамниците не се санкционирани бидејќи тие се имуни од страна на инвестигација бидејќи се недипломирани студенти. Истрагата идентификувала компанија во Пакистан наречена Нексус, кои контролираат неколку веб страници и имаат околу 40 вработени кои ги пишуваат есеите. Една од интернет страниците наплатува по 195 долари за есеј од прва класа.

Всушност истражувањето вели дека од сите британски универзитети, медицинските сестри најмногу се способни да мамат отколку другите студенти кои учат други предмети.

На универзитетот во Брајтон, имало 47 поголеми случаи на мамење, и 79 помали случаи ифентифицирани помеѓу 2010 и 2013 година.

Сепак одговорноста на академските институции е да се осигураат индивидуалците имаат поминато правилно низ сите делови на курсот, пред да бидат наградени со квалификација и да можат да аплицираат за работа.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование