X
 25.07.2016 Култура

Најпродуктивните земји во светот

Продуктивноста е еден од клучните двигатели на економскиот успех. Колку повеќе продуктивни работници има во една земја, толку поголема вредност можат да донесат за нивните работодавци и за економијата во нивната земја.

 

земји


Новите истражувања од „Expert market“ фрлаат светло врз тоа каде се наоѓаат најпродуктивните луѓе во светот. Оваа компанија споредила податоци од 35 од најголемите економии во светот пред да го состави нивниот ранг.

За да го направи ова, таа извлекла податоци за тоа колку се движи БДП по глава на жител и го поделила со бројот на работни часови по лице, со што добила груб водич за тоа кои земји заработуваат најмногу пари во најмал временски период, и со тоа се најпродуктивни.

Бројките до државите го претставуваат износот на вредностите кои секој работник ги носи за економијата на нивната земја по часовите кои ги работел.

 

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура