X
 08.10.2016 Култура

Последното интервју со Џенис Џоплин - анимирано видео

На 30 септември 1970 година, четири дена пред смртта, Џенис Џоплин го дава своето последно интервју со Ховард Смит од Village Voice, пронајдено заедно со други интервјуа со легендарни имиња како Џон Ленон, Џим Морисон, Џејн Фонда и други.

џенис џоплин


Во него Џенис зборува за креативноста и одбивањето и јасно се доаѓа до заклучок дека е комплексна личност полна со внатрешни противречности што всушност не прават луѓе. На моменти е несигурна, но и уверлива, со свој став, но загрижена да не навреди некого, таа е и жестока и чувствителна. Таа вели:
„Ти си тоа што ќе одлучиш дека си. Ти си само онолку колку што ќе одлучиш дека си.“

Од разговорот е направено и анимирано видео:

Подготвил: Марта Димитров

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура