X
 16.02.2021 Уметност

Ова прекрасно зимско уметничко дело е создадено со помош на чевли за снег

Прекрасно уметничко дело со ширина од над 160 метри неодамна било создадено на терен за голф.

Станува збор за таканаречен мандала-дизајн, геометриска конфигурација на симболи што се сметаат за свети во будистичките и хинду-традициите. Делото било создадено од Јане Пуко, ИТ-консултант со помош на 11 волонтери.

Делото е во градот Еспо, вториот најголем фински град, и е направено со помош на чевли за снег наречени дрезги, во период од два дена.

Одењето по снег со помош на дрезги е еден вид активност што се прави во длабок снег. Се претпоставува дека потекнува од Централна Азија кога трговците со крзно, стапици и друго пешачеле во длабокиот снег.

снег

2

Пуко објаснува дека го создал дизајнот дигитално, со цел да создаде нешто убаво. Вели дека било предизвик да им се објасни процесот на љубителите на ваквите зимски чевли и одењето во длабок снег, но на крајот сите се забавувале.

- Поминавме три часа смеејќи се и пешачејќи - вели волонтерката Елена Секарели. Таа помогнала да се создаде цртежот на снегот на температура од -10 Целзиусови степени.

- Беше тешко да се разбере како ќе изгледа уметноста - вели Петри Тералаинен, друг волонтер.

Пуко испечатила детални цртежи за секој волонтер, упатувајќи ги како да го нацртаат својот дизајн на теренот за голф.Извор: Euronews.com
Фото: Screenshot/YouTube
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност