X
 18.06.2017 Образование

Погледнете го озлогласениот комбиниран тест за осмоодделенците во Србија


Прашање од озлогласениот комбиниран тест за осмоодделенците во Србија

Учениците во осмо одделение во Србија деновиве полагаа таканаречена „мала матура“, а прашањата од тестот дигнаа голема прашина во тамошните медиуми.

„Малата матура“ за осмоодделенците во Србија се полага три дена. Првиот ден се полага тест за познавање на мајчиниот јазик, вториот ден – математика, додека третиот ден е резервиран за таканаречен „комбиниран“ тест. Noizz издвои пет прашања од тој тест, што го нарече „озлогласен комбиниран тест“. Истиот се состои од прашања од областите биологија, географија, историја, физика и хемија.

Како ви се чинат прашањата?

Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование