X
 30.06.2017 Уметност

Над 140 илјади уметнички дела достапни на Интернет

Можеби сте чуле за „Internet Archive“ или „Archive.org“, каде што може да се пронајдат илјадници информации – политички реклами, книги со рецепти, музички концерти, па и историјата на самиот Интернет.


„Metropolitan Museum of Art“ пак, не е семо зграда на Петтата Авенија, туку е и водечка дигитална културна институција, каде што можете да симнете стотици книги за уметноста и илјадници уметнички слики.

Сега, „Internet Archive“ и „Metropolitan Museum of Art“ соработуваат заедно и нудат колекција од над 140 илјади уметнички слики. Од периодот на 19 век во Индија, до уметноста во средниот век во Њу Јорк и во секоја друга насока. Можете да ја користите опцијата „Topics & Subjects“ и да пребарувате низа категории.

Колекцијата исто така, содржи дела на уметници како Винсент Ван Гог и уште многу други.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност