X
 20.08.2017 Технологија

Најголемите машини во светот

Најголемите машини во светот

Во продолжение се машини што се комбинација од научни апарати, градежни и рударни возила и интересни новини за ваша забава.

1. Судрувач на честички


акцелатор

Судрувачот на честички е најголемата машина што некогаш била изградена. Нејзината цел е да ги проучува и најситните, субатомски честички.

Овој акцелератор има обем од 27 километри и се наоѓа на 175 метри под земјата во близина на Женева, Швајцарија. Се планира акцелераторот да биде надграден, а новиот ќе биде трипати поголем.

2. Огромен ископувачВтората по големина машина во светот е моќниот ископувач „багер 293“. Ова е титан меѓу гигантите, изграден во Германија во 1995 година. Висок е 96 метри, 225 метри е долг, а неговата тежина изнесува неверојатни 14,061 тони.

3. „Биг Берта“, најголемата машина за тунели во светот„Берта“ е најголемата маневрирачка машина за тунели во светот. Нејзината тежина изнесува 7.000 тони, а нејзиниот дијаметар е 17,5 метри.

4. Најголемиот брод
„Прелуд“ е најголемиот брод во светот. Долг е 487 метри и за 45 метри е повисок од Емпајр стејт билдинг. Кога е целосно натоварен, тежи 600.000 тони.

5. Највисокиот мотоциклИзграден од Фабио Реџиани, овој мега мотоцикл е 5 метри висок и 5,5 тони тежок.

6. Најголемиот робот„Золнер електроник“ поминал шест години со тим од 15 лица за да го дизајнира најголемиот робот на далечински управувач.

7. Најголемиот авион во светот
„Статоланч“ има распон од 117 метри и тежи 580 тони.

8. Најголемиот камион во светотСо погон од хибриден дизел-мотор, „Белаз“ е изграден само за една цел - да преместува многу земја и урнатини.

9. Преоптоварен транспортен мост „Ф60“Ова чудовиште е најголемиот транспортерски мост во светот. Неговата должина е 502 метри, ширина 202 метри и висина 80 метри. Тежи околу 11.000 тони.

10. Најголемиот телескоп во светот„ФЕСТ“ телескопот е радиотелескоп што се наоѓа во Кина и е најголемиот во светот.

11. Најголемата пловечка правосмукалка во светот
„Кралицата на Холандија“ е брод изграден во 1998 година. Има тежина од 33.423 тони и дебелина од речиси 60.000 тони. Долга е 230,71 метри и 32 метри широка.

12. Најголемата движечка машина во светот„Ле Принцес“ е џиновски механички пајак и тежи 37 тони. Потребни се 12 луѓе за да управуваат со оваа машина.

13. Најголемиот булдожер во светот
„D575А-3SD“ е најголемиот и најмоќниот булдожер создаден во Јапонија. 5 метри е висок, 14,5 метри долг и 7 метри широк.

14. Најголемиот двигател на земја„P&H L-2350“ е најголемиот двигател на земја што може да издржи товарење од 72 тони.

15. Масивен рударски екскаваторЕкскаваторот „Липхер 9800“ е еден од најголемите во светот со тежина од 810 тони и капацитет 47 кубни метри.

16. НАСА-транспортерИако е околу 50 години стара, оваа машина и ден-денес е импресивна, со 40 метри должина, 35 метри ширина и 2.720 тони тежина.

17. Кранот „Тајсун“Ова чудовиште се смета за најмоќниот кран во светот со носивост над 20.000 тони.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија