X
 05.02.2018 Култура

Четири мотиви за пишување според Џорџ Орвел

орвел
Фото: Wikimedia Commons

Секој треба да научи да пишува добро. За да пишува добро, во извесна смисла, човек треба да стане подобар мислител. Но пишувањето се разликува. Постојат нивоа на тежина.

Некои писатели пишуваат за себе, некои пишуваат за пари, иако можеби мислат дека пишуваат бесплатно. Некои пишуваат како средство за други цели, а некои постојано бараат публика.

Секој што ќе го прочита есејот на Џорџ Орвел - „Зошто пишувам“ се гледа себеси во некој дел од описот на неговиот живот. „Бев осамен и наскоро развив непријатни манири што ме направија непопуларен низ моите училишни денови. Имав навики на осамено дете и мислам дека од самиот почеток моите книжевни амбиции беа измешани со чувството дека сум изолиран и потценет“, пишува Орвел.

„Постојат четири големи мотиви за пишување, во кој било случај на пишување проза“. Орвел дозволува овие мотиви да бидат измешани и да постојат на различен степен на секој писател.

Меѓутоа, никој што се нарекува писател, според Орвел, не пишува исклучиво за пари. Наградите се премногу невообичаено психолошки, како и болките. И задоволствата се премногу нејасни и практично бескорисни. Орвел започнува со една од оние психолошки компензации, слава, потоа продолжува со задоволство, а потоа со должност кон потомството.

1. Вистински егоизам. Желбата да изгледате паметни, луѓето да зборуваат за вас, да бидете запомнети по смртта, да им вратите на луѓето што ве пцуеле во детството итн. Лицемерно е да се преправате дека ова не е мотив, и тоа силен. Писателите ја споделуваат оваа карактеристика со научниците, уметниците, политичарите, правниците, војниците, успешните бизнисмени - накусо, со целата врвна „кора“ на човештвото.

2. Естетски ентузијазам. Перцепцијата на убавината во надворешниот свет или, од друга страна, во зборовите и нивното правилно уредување. Задоволството во влијанието на еден звук врз друг, во цврстината на добрата проза и ритамот на добрата приказна. Желбата да се сподели искуството што го чувствува човек е вредна и не треба да се пропушти.

3. Историски импулс. Желбата да се видат работите како што се, да се откријат вистинските факти и да се зачуваат за употребата на поколението.

4. Политичка цел. Користејќи го зборот „политички“ во најширока можна смисла. Желбата да се поттикне светот да оди во одредена насока, да се смени идејата на луѓето за општество кон кое треба да се стремат. Уште еднаш, ниту една книга не е вистински ослободена од политичка пристрасност. Мислењето дека уметноста не треба да има никаква врска со политиката само по себе е политички став.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура