X
 18.04.2024 Живот

Младите Европејци сѐ подолго остануваат да живеат со своите родители

Младите луѓе во Европа се соочуваат со предизвикот да најдат сопствен дом и да станат финансиски независни, што доведе до тоа некои од нив да останат во заедница со своите родители подолго отколку што беше случај претходно.

Овој феномен, познат на Запад како „продолжен престој со родители“, станува сѐ почест во многу европски земји.

Една од главните причини за оваа промена е економската ситуација. Високите цени на недвижностите, како и трошоците за живот, предизвикаа младите да одлучат да не го напуштат родителскиот дом. Зголемената невработеност и несигурноста на пазарот на трудот придонесуваат младите да се одлучат да останат со своите родители за да ги намалат трошоците и да обезбедат финансиска стабилност.

Промените во општествените норми и перцепцијата за семејните односи влијаат и врз одлуката на младите да останат подолго во домот на своите родители. Традиционалните очекувања за напуштање на домот по завршувањето на школувањето сега се менуваат, а живеењето со родителите станува поприфатлив избор.

Некои млади луѓе избираат да останат со своите родители за да им обезбедат емоционална поддршка или да помогнат во грижата за постарите членови на семејството. Овој тип меѓугенерациски заеднички живот може да биде корисен за сите вклучени страни и придонесува за зајакнување на семејните врски.

Сепак, продолжениот живот со родителите може да донесе и одредени предизвици. Недостигот на приватност и автономија може да влијае врз индивидуалниот развој на младиот човек, додека прекумерната зависност од родителите може да го отежне процесот на осамостојување и постигнување лична независност.

Традиција на Балканот

На Балканот, традиционално постои тренд на продолжен престој на младите со нивните родители, иако причините за оваа појава се малку различни во споредба со другите делови на Европа.

Високата стапка на невработеност, ниските плати и економската нестабилност често им отежнуваат на младите луѓе да најдат работа и сопствен дом. На Балканот семејните врски често се многу силни, а традиционалните вредности обично поттикнуваат блиски семејни односи и поврзување на генерациите. Поради ова, младите често остануваат со своите родители за да ги одржат тие односи и да се грижат за постарите членови на семејството.

Во многу балкански земји значаен е и факторот на економска миграција. Многу млади луѓе ги напуштаат своите родни места, па дури и земји, и бараат подобри можности за вработување и живот. Но, оние што остануваат се соочуваат со тешкотии да најдат работа што ќе им овозможи финансиска независност и сопствен дом.

Дополнително, постои социјална стигма поврзана со продолжениот престој со родителите, особено во подоцнежните години. Тоа може да доведе до чувство на срам или притисок кај младите кои сакаат да постигнат независност и самостојност.

Овој тренд не е универзален и има големи разлики во искуствата на младите на Балканот. Многу млади луѓе успеваат да постигнат финансиска независност и да обезбедат место за живеење, додека други избираат да останат со своите родители од различни причини, вклучувајќи економски и семејни фактори.

Во многу западноевропски земји, како што се Шведска, Норвешка и Данска, на пример, младите луѓе обично го напуштаат домот на своите родители и стануваат независни во раните дваесетти години, често по завршувањето на училиштето или стекнувањето диплома.

Од друга страна, во балканските земји процесот на независност може да биде одложен поради економските предизвици, високата стапка на невработеност и други фактори. Многу млади луѓе остануваат со своите родители долг временски период, понекогаш дури и до доцните триесетти, додека се обидуваат да најдат стабилна работа и сигурно домување.

Во јужноевропските култури има поголеми очекувања младите да останат дома додека да стапат во брак или додека најдат стабилна работа.

Образовните фактори се уште една причина. Продолженото школување значи дека младите поминуваат повеќе време во учење пред да се вработат, поради што не можат да се осамостојат.

Економските фактори играат клучна улога во оваа појава. Високите цени на становите и пониските плати во споредба со трошоците за живот се причините поради кои младите тешко постигнуваат финансиска независност.

Извор: 6yka.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот