X
 21.10.2019 Образование

Црногорските стопанственици сакаат да го поместат распустот заради туризмот

Стопанската комора на Црна Гора упати апел до тамошното министерство за просвета распустот да биде поместен од 15 јануари до 6 февруари, со цел подобра подготовка за зимската туристичка сезона. Од министерството истакнуваат дека промена на училишниот календар, барем засега, не е можна.

Имајќи предвид дека зимската сезона трае и во текот на февруари, црногорските стопанственици сметаат дека е неопходно да се дејствува со законска регулатива за продолжувањето на школската година да биде одложено и зимскиот распуст да се продолжи во февруари.

Со општиот закон за образование е одредено траењето на наставната година, и тоа најмалку 180 работни дена. Почетокот на наставната година се утврдува со годишниот школски календар, кој е веќе донесен.

Зимскиот распуст во Црна Гора оваа година е продолжен за четири дена во споредба со претходната.

- Засега нема планови во врска со понатамошни позначајни промени во траењето на наставната година - истакна портпаролката на министерството, Милица Лекиќ.

Од Стопанската комора на Црна Гора, пак, истакнуваат дека продолжувањето на распустот за четири дена е недоволно во однос на потребите на зимската сезона.

- Нашиот апел е распустот да се помести од 15 јануари до 6 февруари. Знаеме дека тоа не е возможно за оваа сезона - истакна Ранко Јововиќ, претседател на Одборот за туризам и угостителство при Стопанската комора на Црна Гора.

Инаку, зимскиот распуст во Црна Гора почнува на 31 декември 2019, а завршува на 26 јануари 2020 година.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование