X
 22.04.2020 Технологија

Нов дизајн на авионски седишта што ги заштитуваат патниците

Италијанската компанија „Авио интериорс“ дизајнира авионско седиште кое нуди поголема заштита за патниците во споредба со седиштата што досега се користеа во комерцијалните авиони. Дизајнот може да стане стандарден во светот по пандемијата на коронавирусот.

Од пандемијата научивме за социјалното дистанцирање и важноста на личната хигиена. Седењето блиску до друго лице е незамисливо во денешни услови. Затоа авионската индустрија е една од најпогодените за време на пандемијата. Концептот предложен од „Авио интериорс“ е решение кое е едноставно за применување, а може да ја зголеми заштитата на секој патник.


Фото: Avio Interiors  

Дизајнот се состои од проѕирни препреки кои ги разделуваат сите седишта. Материјалот ќе им помогне на патниците да го одбегнат или минимизираат контактот со другите патници, а со тоа се намалуваат и шансите за пренесување вируси.

Компанијата претстави и седиште кое е целосно изолирано. Според овој дизајн патникот е целосно одвоен од другите патници со пластични бариери од три страни.


Фото: Avio Interiors

Автор: Виктор Тангерман
Извор: futurism.com 
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија