X
 22.05.2020 Живот

Како влијаат цртаните врз фантазијата, креативноста и имунитетот

Цртаните филмови може да ја зголемат имагинацијата и креативноста кај детето. Тие директно влијаат врз развојот на неговата личност. Детето може да создава нови идеи инспирирани од ликовите и да измисли нови приказни или уметнички дела врз основа на цртани филмови кои ги гледало. Во секој од цртаните филмови детето пронаоѓа и обожава некој својот омилен лик кој го имитира т.е се идентификува со него, при што се стреми да биде како него и презема особини од ликот.
Но, понудете им цртан филм кој ќе има јасна содржина но и поучна, едукативна со изразени вредности. Најважно, не заборавајте да разговарате со вашето дете за чувствата и доживувањата од она што го гледа.

Советите за цртаните филмови на психологот Христина Стефановска прочитајте ги на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот