X
 23.06.2020 Образование

НАкС ќе поднесе претставки до Антикорупциска за сите што ќе учествуваат во постапката за избор на ректор на УКИМ

Независниот академски синдикат до Државната комисија за спречување на корупиција ќе поднесе претставки за прекршување на Изборниот законик против деканите, директорите, членовите на Универзитетската изборна комисија, членовите на изборните комисии на единиците и/или сенаторите кои на кој било начин ќе земат учество во понатамошната постапка за избор на ректор, вклучително и во евентуалната постапка за избор на нови членови на Универзитетската изборна комисија.


Известувањето на ДКСК дојде по извршениот инспекциски надзор од страна на Државниот просветен инспекторат. Иако заклучоците од надзорот на ДПИ се испратени на 18 јуни, Министерството за образование и наука сè уште нема донесено решение со кое ќе постапи според насоките на ДПИ и ДКСК.


-Оттука, бараме од министерот Арбер Адеми, да ја заштити законитоста на постапките и да донесе решение со кое ќе се стопира изборот на ректор и ќе се побара отстранување и на другите правни недостатоци во спроведената постапка. Доколку министерот Адеми не донесе соодветно решение во најкраток рок, ќе сметаме дека тој се става во заштита на противзаконскиот избор на ректорот, при што со недејствување ја загрозува универзитетската автономија – велат од НАкС.


Вчера, на само неколку дена пред закажаните избори за ректор, претседателот, членови и заменици-членови на Универзитетската изборна комисија си поднесоа оставки.


-Со овие оставки се алармира јавноста за спроведувањето на противзаконска процедура за избор на ректор на УКИМ. Во текот на вчерашниот ден со соопштение до јавноста излезе ДКСК, во кое Комисијата изнесе повеќе правни недостатоци во постапката за избор на ректор на Универзитетот. Согласно укажувањето на ДКСК, веднаш по завршувањето на вонредната состојба започнуваат да важат забраните предвидени во членот 8а од Изборниот законик и членот34 од Законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси, со кои се забранува „да се започне постапка за вработување на нови лица или постапка за престанок на работен однос во државни и јавни институции, а започнатите постапки се ставаат во мирување, освен во случаи на итни и неодложни работи. Продолжувањето на активностите за избор на ректор додека траат парламентарните избори претставува грубо прекршување на Изборниот законик“ – категорични се од НАкС.

Подготвил: С.Ѓ

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование