X
 23.07.2015 Наука

Малку поинаква перцепција за Плутон

Податоците од мисијата „New horizons“ на НАСА ги даде точните мерки на џуџестата планета Плутон. Имено, дијаметарот на Плутон изнесува само 2.370 километри. Тоа е помалку од дијаметрите на месечините Тритон, Ганимеда, Калисто, Европа и Титан, а да не ја споменуваме нашата Месечина.


Со други зборови, Плутон може да го собере на површината на Австралија.


Размерот ни доаѓа од Нејтан Ли. Тој пишува на „Твитер“ дијаметарот на Плутон е помал од површината на Австралија, но сепак, Австралија барем има пиво.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука