X
 24.04.2019 Култура

„Антиката низ вековите“ - изложба од Клуб за УНЕСКО Пиреја, Грција, на Славјански

На МСУ во Свети Николе беше отворена изложбата на фотографии „Антиката низ вековите“ организирана од Клуб за УНЕСКО Пиреја и островите, Грција, и почесниот член на УНЕСКО, Бондар Ирина Алексеевна. Веќе неколку години по ред МСУ има соработка со Руската академија на уметностите и УНЕСКО за поставување ликовни изложби на познати уметници.

Исто така, беше поставена и изложба на Елена Брежицкаја, фотограф од Пјатигорск, под наслов „Планинска елегија“. Целта на организаторите на изложбата е преку фотографиите да ги пренесат убавината на Северен Кавказ и големината на планините и природата.

1

Древните цивилизации на Медитеранот и Кавказ низ историјата го инспирираа човештвото на креативни подвизи. Ставот кон античкото наследство на Грција и на Кавказ со текот на времето се смени, но секогаш останува релевантен и е составен дел на модерната култура.
Целта на изложбата е да се прикаже влијанието на митологијата и уметноста на античка Грција врз културата на народите во светот, да се прикажат зачуваните занаети и културни споменици на народите во делата на уметниците. Културното наследство одамна е предмет на восхит на луѓето и негово прикажување во различни толкувања.

2

На изложбата се прикажани фотографии на креативни дела од членови на Руската академија на уметници и членови на Креативната унија на уметници, кои беа изложени во Москва, како и креативни дела што учествуваа на изложбата на Карачаево-Черкескиот државен универзитет „У. Д. Алиев“, која беше поставена во Карачаевск, Руска Федерација.

3

4

(Комерцијална објава)

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура