X
 25.02.2016 Образование

Зошто леворакото дете не треба да го принудувате да пишува со десна рака?

Родителите честопати ги принудуваат левораките деца да користат десна рака, но експертите не се согласуваат со тоа. Вродената „определеност“ за лева или десна рака е видлива по 6 месеци живот, а најдоцна до четвртата година на детето.

Податоците од бројни истражувања докажуваат дека левораките деца често поседуваат натпросечна интелигенција. Дали сте знаеле дела со лева рака пишувале и Наполеон, Ајнштајн, Да Винчи и Пикасо?

Освен тоа, лекарите се сложни дека левораките деца кои се принудени да пишуваат со десна рака може да имаат проблеми со концентрацијата и бројни негативни ефекти по психата, но и моториката, говорот, интелектуалниот развој и карактер.

Од друга страна, тоа што детето е леворако нема ниту една лоша страна. Тие може да пишуваат читко исто како и деснораките.

Човековиот мозок е поделен на лева и десна хемисфера. Левата е доминантна и ги контролира информациите кои ги добива од десната страна од телото, а десната хемисфера за левата страна од телото. Кај левораките, ова е обратно. Проблемот може да настане бидејќи леворакото дете принудено да пишува со десна рака користи дел од мозокот од левата хемисфера кој веројатно е одговорен за нешто друго.

Леворакоста може да се препознае рано - доволно е да обрнете внимание на раката со која детето посегнува по предметите.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование