X
 25.08.2018 Наука

Нашата галаксија добила втора шанса: Го живее својот втор живот

Млечниот пат е зомби - „умрел“ еднаш, па повторно се вратил во живот. Тоа е она што едено јапонски научник го констатирал откако ги следел хемиските композиции на ѕвездите на нашата галаксија.

Во голем дел од Млечниот пат, ѕвездите можат да се поделат на две различни популации врз основа на нивниот хемиски состав. Првата група е поизобилно во она што е познато како α елементи -  кислород, магнезиум, силициум, сулфур, калциум и титаниум. Втората популација е помалку изобилна со α елементи и повеќе изобилува со железо.

Постоењето на овие две различни популации подразбира дека нешто различно се случило за време на фазите на формирање. Но прецизниот механизам зад формирањето бил непознат.

галаксија
Фото: NASA


Астрономот Mасафуми Ногучи од Универзитетот Тохоку верува дека неговото моделирање го покажува одговорот. Двете различни популации претставуваат два различни периоди на формирање на ѕвезди, со мирен или метод на хибернација помеѓу нив, без формирање на ѕвезди.

Врз основа на теоријата за галактичкото наелектризирање што било предложено во 2006 година, Ногучи ја моделирал еволуцијата на Млечниот пат во период од 10 милијарди години. Првобитно, моделот на ладен проток бил предложен за многу поголеми галаксии, предлагајќи дека масивните галаксии формираат ѕвезди во две фази. Поради хемискиот состав на дихотомијата на ѕвездите, Ногучи верува дека ова истото важи и за Млечниот пат.

Во првата фаза, според моделот на Ногучи, галаксијата го зголемил ладниот гас од надвор. Овој гас се споил со формирање на првата генерација на ѕвезди. По околу 10 милиони години, што е релативно краток временски период во космички термин, некои од ѕвездите умреле во супернова тип II. Ова ги пропагирало α елементите низ цела галаксија, што биле инкорпорирани во нови ѕвезди.

Но, според моделот, сѐ престанало после 3 милијарди години.

-Кога шок брановите се појавиле и го загреале гасот на високи температури пред 7 милијарди години, гасот престанал да тече во галаксијата и ѕвездите престанале да се формираат - пишува во соопштението од Тохоку Универзитетот.

За време на паузата од околу 2 милијарди години, се случил вториот круг на супернови - многу подолготрајни супернови тип Ia, кои обично се појавуваат по ѕвездениот животен век од околу 1 милијарда години.

Од овие супернови железото било исфрлено во меѓуѕвездениот медиум. Кога гасот се оладил доволно за да почне да формира ѕвезди повторно, овие ѕвезди имале многу повисок процент на желозо од претходните. Оваа генерација го вклучува нашето сонце, кое е околу 4.6 милијарди години старо.

Моделот на Ногучи е во согласност со неодамнешните истражувања за нашиот најблизок галактички сосед, Андромеда, за кој се верува дека е во иста класа по големина како Млечниот пат.

Ако моделот е точен, тоа може да значи дека еволутивните модели на галаксиите треба да се ревидираат.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука