X
 26.11.2023 Уметност

Сите нови згради во Монпелје ќе мора да имаат уметничко дело

Градот Монпелје во Франција донесе одлука со која сите нови проекти за изградба на станови мора да вклучуваат некаква уметност. Со тоа градот ќе биде прв во земјата, а веројатно и во светот, кој наложува да се внесе уметност во процесот на архитектонски дизајн.

Целта на властите е да го претворат градот во музеј на отворено со тоа што ќе направат модерната уметност да стане дел од секојдневието на жителите.

Според новото правило, секоја нова зграда треба да вклучува уметност која треба да биде одобрена од задолжен комитет. Минималната вредност на уметничкото дело треба да изнесува 10.000 евра.

Нема ограничување за форматот, па така може да се постават скулптури, фрески или друга уметничка инсталација. Според регулативата, до 2026 година би требало да се забележат уметнички дела во новите згради.

Извор: The mayor
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност