X
 28.04.2018 Живот

Колку е поголема платата на светските лидери од платата на жителите на нивните земји?

Некои светски лидери не ги водат надворешните и внатрешните работи на земјата, тие водат и кога станува збор за големината на платата. Додека платата на претседателот, премиерот или канцеларот варира насекаде, тие обично заработуваат повеќе од просечниот граѓанин на нивната земја.

Претседателот на Мексико, на пример, заработува повеќе од десет просечни плати на Мексиканците, а премиерот на Австралија заработува 527.854 долари годишно, што е повеќе од кој и да е друг челник на влада во Организацијата за економска соработка и развој.

Погледнете колкава е просечната плата на обичниот работник во споредба со лидерот на нивната влада.

9. Реџеп Таип Ердоган - претседател на Турција

Население: 79.512.430

Годишна основна плата: 148.626 долари

Просечна плата на жител: 25.655 долари

8. Себастијан Пињера - претседател на Чиле

Население: 17.909.750

Годишна основна плата: 190.466 долари

Просечна плата на жител: 28.434 долари

7. Себастијан Курц - канцелар на Австрија

Население: 8.747.360

Годишна основна плата: 328.584 долари

Просечна плата на жител: 48.295 долари

6. Шарл Мишел - премиер на Белгија

Население: 11.348.160

Годишна основна плата: 358.635 долари

Просечна плата на жител: 49.587 долари

5. Ангела Меркел - канцеларка на Германија

Население: 82.667.680

Годишна основна плата: 369.727 долари

Просечна плата на жител: 46.389 долари

4. Ален Берсе - претседател на Швајцарија

Население: 8.372.100

Годишна основна плата: 482.258 долари

Просечна плата на жител: 60.124 долари

3. Џасинда Ардерн - премиерка на Нов Зеланд


1
Фото: Wikipedia

Население: 4.692.700

Годишна основна плата: 339.862 долари

Просечна плата на жител: 39.397 долари

2. Малколм Тарнбул - премиер на Австралија

2

Фото: Wikipedia

Население: 24.127.160

Годишна основна плата: 527.854 долари

Просечна плата на жител: 52.063 долари

1. Енрике Пења Нието - претседател на Мексико


Население: 120.540.420

Годишна основна плата: 166.797 долари

Просечна плата на жител: 15.311 долари

Фото: Wikipedia
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот