X
 28.09.2020 Живот

Најдобрите фотографии од натпреварот „Мир 2020“

Во знак на прослава на Меѓународниот ден на мирот, кој секоја година се одбележува на 21 Септември, мобилната апликација „Агора“ ги предизвика фотографите да илустрираат што за нив значи мирот преку една фотографија. Беа доставени 11.500 фотографии од сите страни на светот.

Меѓународниот ден на мирот бил основан од Обединетите нации во 1981 година во обид да се обезбеди глобално споделен датум за човештвото да се заложи за мирот над сите разлики. Генералното собрание на ОН го посвети овој ден на зајакнување на идеалите за мир преку набљудување на 24 часа ненасилство и прекин на огнот.

За да ја прослави оваа важна пресвртница, глобалната креативна платформа „Агора“ на 14 август го почна натпреварот „Мир 2002“. Фотографите имаа рок до 28 август да ги претстават нивните најдобри фотографии и да илустрираат што значи мирот за нив.

ГАЛЕРИЈА

Извор: Bored Panda
Фото: Agoraimages
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот